Въпреки първоначалното одобрение минимална работна заплата на асистентите в университетите да стане

...
Въпреки първоначалното одобрение минимална работна заплата на асистентите в университетите да стане
Коментари Харесай

Ректори са се отметнали от ангажимента за по-висока заплата за асистент

Въпреки първичното одобрение минимална работна заплата на асистентите в университетите да стане 2150 лева, от Съвета на ректорите след това са поискали по-ниски равнища на възнагражденията – без никакви причини. Това излиза наяве от отворено писмо на двата синдиката във висшето обучение - " Висше обучение и просвета " (ВОН) към КНСБ и профсъюз " Висше обучение " към КТ " Подкрепа " - във връзка процеса на разпределение на плануваните от страната средства за нарастване на възнагражденията на университетския състав за 2024 година, който тече сега.

Синдикатите приканват да бъде обявено тъкмо кои ректори не са съгласни с нарастването на асистентските заплати, като упорстват страната да не позволява оттегляне и да застане зад контрактувания растеж.

В позицията си синдикалните организации показват, че от 1 декември 2023 година до 23 февруари 2024 година в МОН са извършени три съвещания, като на първите две са разисквани и признати механизми и критерии за систематизиране на плануваните средства за нарастване на възнагражденията на университетския състав. Синдикатите удостоверяват в писмото, че одобряват предлагането на МОН, показано като 4-ти вид. То е за 2150 лева минимална асистентска заплата, като за определянето му са употребявани два критерия - равнище на достигнати трудови хонорари и брой на университетския личен състав, а сумата е най-близка до синдикалните разбори.

На 21 февруари 2023 година със свое писмо до Комисията по образованието и науката и до министъра на образованието и науката, Съветът на ректорите заявява, че ректорите на държавните висши учебни заведения единомислещо подсигуряват достигането на 2150 лева минимална работна заплата за академичната служба помощник. Проведен е диалог и с ръководителя на ВОН-КНСБ.

Само ден по-късно Съветът на ректорите предлага доста намаление на заявеното без никакви причини, учредени на публични политики и законово открити правила и критерии ", пишат в позицията си синдикатите и недоумяват по какъв начин ректори могат да се откажат от публично поети и саморъчно подписани задължения.

" Съгласно член 23 от Закона за висше обучение (ЗВО), Съветът на ректорите има консултативен глас при установяване на политиките по приходите с нормативен акт. Социални сътрудници на МОН при правене на план за Постановление на Министерския съвет (ПМС) за установяване на минимална работна заплата, са национално показаните синдикати ", споделят профсъюзите.

По този мотив те упорстват министър Галин Цоков да им даде протокола от последната среща в МОН на 23 февруари т.г., да оповести имената на ректорите, които упорстват за по-ниски заплати за академичната служба помощник, както и да показа техните приходи и статут на работодатели, съгласно ЗВО. Синдикатите молят за неотложно правене и внасяне на план на Постановление на Министерски съвет за установяване на минимална работна заплата за най-ниската академична служба помощник в размер на 2150 лева в сходство с политиките на Европейски Съюз за понижаване на неравенствата, на страната и МОН във връзка с най-младите университетски преподаватели.

Само при тези условия договарянията за увеличение на заплатите и на останалите университетски длъжности в университетите могат да продължат ", споделят синдикатите.
Разликата в приходите
От КНСБ показват, че приходите на ректорите са обезпечено високи, а чистият приход на младите асистенти все още е под 1438 лева

При начална заплата на помощник 2150 лева и коефициент за стаж 1.0, приходът е 2150 лева и той няма други спомагателни хонорари. При начална заплата на професор 2450 лева и коефициент за стаж не по-малко от 1.2, стартовата заплата е 3000 лева, към която се прибавят спомагателни хонорари за лекар, управителна служба, научна активност и така нататък ", дават за образец синдикатите.

Те напомнят, че позицията помощник се заема след добита магистърска степен, а в някои университети и след придобиване на степен лекар.

" Част от младите очаквания могат да предпочетат кариера на учители и педагози - един заслужен избор, само че това ще лиши страната от теоретичен научен капацитет, който ѝ е по този начин нужен. Нека изборът сред учителската и академичната кариера да бъде съзнателен и непринуден, а не подбуден от материални съображения и сходно отношение от страна на някои ректори ", настояват синдикатите и упорстват страната да застане зад младежите в системата на висшето обучение, които не биха могли да градят научна кариера в изискванията на финансови диспропорции и ограничения.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР